Вживання солоної води стало модним трендом. Вона дає низку необхідних переваг, яких не отримати, якщо пити лише прісну H2O. Пропонуємо докладніше розглянути властивості води та плюси її вживання.
Корисні властивості
- допомагає регулювати баланс рідини в тілі;
- необхідний для роботи м’язів та нервової системи;
- використовується для ефективного контролю AD та об’єму крові.
Однак великий вміст солі в раціоні шкідливий для людей із захворюваннями серцево-судинної системи.
Невелика кількість води із сіллю корисна для регідратації та заміни електролітів після інтенсивного спортивного тренування. Так відновлюють баланс спортсмени-марафонці.
Аюрведична медицина вважає воду з сіллю способом ефективного очищення від токсинів:
- шлунку;
- кишечнику;
- товстої кишки.
Але досліджень, які б спростовували чи підтверджували ефективність давніх знань, поки що недостатньо.
Солена вода, як ліки
При зубному болю в дитинстві вам могли давати воду із сіллю та содою для полоскання. Суміш цих елементів допомагає у боротьбі з бактеріями у роті. Вона справді здатна покращувати загальний стан зубів.
Споживання солоної H2O та травлення теж тісно пов’язані. Процес перетравлення їжі починається в роті з того, що слина розщеплює продукт, полегшуючи роботу решти травної системи. Сіль змушує слинні залози виділяти більше слини.
Солона вода високої якості позитивно впливає на кислотність у шлунку. Недолік шлункової кислоти призводить до порушення травлення: здуття кишечника, відчуття печії.
Скільки пити солі у перерахунку на літр води
Прихильники вживання солоної води рекомендують розчиняти рожеву гімалайську сіль (корисніша, ніж кухонна) у літрі води доти, доки вона не перестане розчинятися. Отриманий розчин вважається насиченим. Його п’ють по 1 чайній ложці щодня, розбавляючи в склянці прісної води кімнатної температури. Так людина врівноважує позитивні та негативні іони тіла та забезпечує користь роботи всіх органів.
Сіль кухонна
Гранульована біла сіль у сільничці називається кухонною. Її добувають із підземних родовищ, додатково обробляють, щоб видалити добавки та інші мінерали. Часто її збагачують йодом.
Морська сіль
Сіль йодована
У таку сіль додали невелику кількість йодиду натрію чи йодиду калію. Йод необхідний роботи систем організму, але вживати йодовану сіль рекомендується у помірних кількостях.
Йод використовується організмом для вироблення гормонів щитовидної залози, що регулюють кров’яний тиск, температуру тіла, частоту серцевих скорочень, роботу нервової системи, а також правильний розвиток плода під час вагітності.
Запобіжні заходи
Який вид солі ви не вибрали, щоб вивести токсини, використовуйте її в помірних кількостях. Не перевищуйте норму – 6 г солі на день. Людям з хронічними захворюваннями можна слідувати рекомендаціям систем здорового харчування лише після консультації з лікарем та з позитивним результатом.