Від чого залежить присмак і запах води
Щоб жити, людина повинна дихати, пити та їсти. Вода є елементом, без якого життя на землі неможливе. І хоча її в природі існує велика кількість, придатної для питва цієї речовини не так і багато.
Для води в природному довкіллі властивий певний присмак і запах з-за присутніх в рідині сторонніх елементів. Ці особливості також можуть виникнути під час транспортування живильної вологи по трубопроводу.
Присмаки й запахи відсутні тільки в хімічно очищеній рідині. Виробництвом питної чистої води займаються багато компаній. Наприклад, в Одесі якісний хімічно очищений продукт, що відповідає європейським нормам і стандартам, споживачам надає компанія “Water club”. Після проведення очищення воду розливають в пластикову екологічно безпечну тару і доставляють клієнтам.
Чому з’являється присмак або запах?
Джерел характерного запаху і смакових якостей води існує багато. Вони можуть бути природними або є результатом діяльності людини. До першої категорії джерел належать:
- водні рослини;
- грибки;
- залізо;
- кухарська сіль.
Причиною виникнення других є відходи виробництва промислових підприємств, що потрапляють у воду, і неправильне хлорування. Самі по собі водні рослини зазвичай не роблять впливу на запах і присмак рідини. Вони впливають на ці показники в процесі гниття. Поява грибків можлива в стоячій воді або якщо її постійно гріти. Останнє спостерігається в системах промислових підприємств, наприклад.
Характерний смак надає рідини завжди присутнє в ній залізо. Все залежить від його кількості. Якщо цієї речовини трохи, людина може просто не відчути її присутність. Велика концентрація заліза надає воді неприродний металевий присмак.
Допустима концентрація цієї речовини для побутового використання складає 0,5- 20 мг/л. А ось в дитячих дошкільних і учбових установах, лікарнях, пунктах громадського харчування використовувати можна воду, показник змісту заліза в якій не повинен перевищувати 0,3 мг/л.
Те ж можна сказати й про кухарську сіль. Якщо її концентрація невелика, вона навіть покращує смак води. Велика ж кількість речовини робить рідину солоною, непридатною для питва. І справа тут не лише в смакових якостях, а і в шкоді для організму надлишку солі. Таку воду шкідливо не лише пити в чистому вигляді, але і готувати на ній їжу.
Окрема тема – це промислові відходи й хлорування води. Тут основна роль належить людському чиннику. Відсутність очисних споруд, як і їх невідповідність вимогам і стандартам, стає причиною попадання в стічні води відходів виробництва. Це завжди призводить до появи неприродного запаху.
Поширеним способом дезінфікування води, її знезараження є її обробка хлором. При правильному використанні цієї речовини сторонніх запахів і присмаків не з’являється. Проблема виникає тільки при його надмірному вступі в питну рідину. До того ж хлор при вступі в реакцію з деякими іншими елементами води створює дратівливий усіх запах “хлорки”.
Для усунення усіх побічних присмаків і запахів багато хто використовує спеціальні фільтри. Але очищення води із застосуванням новітніх технологій в компанії “Water club” є гарантією не лише зникнення неприродного смаку і запаху, а й очищення води від шкідливих домішок і з’єднань, насичення її корисними для організму речовинами.
Види запахів і методи їх усунення
На думку експертів, існує близько десяти типів запахів води, з якими людям доводиться стикатися досить часто. На їх появу і силу роблять вплив наступні чинники:
- речовини, що входять до складу води, і рівень їх концентрації;
- водневий показник pH;
- температура і деякі інші менш істотні чинники.
Гнильний, земляний і рибний запах зазвичай виходить від води у відкритих водоймах. Його поява пов’язана з наявністю у складі рідини органічних сполук типу геосміну (у перекладі з грецького geosmin означає “запах землі”). Особливо сильно цей запах відчувається від води, що “цвіте” у водоймах.
Для його усунення використовують фільтри з адсорбентом у вигляді активованого вугілля. Якщо передбачається використання такої води для питва, її необхідно пропустити через побутову систему багатоступінчастого очищення з елементом, що фільтрує, у вигляді мембрани для фільтру зворотного осмосу.
Запах хлору нерідко є присутнім у водопровідній воді. Причина його появи – недотримання на очисних спорудах норм хлорування. Результатом їх перевищення є надлишок хлору, для якого характерний специфічний різкий запах. Усунути його можна тими ж методами, що й описані вище “аромати”, тобто за допомогою фільтру зворотного осмосу або пристосуванням з активованим вугіллям.
Подивитись на мапі
м. Одеса, вул.Високий провулок, буд.22